Osmanlı döneminde çok önemsenen ebru sanatı,20. yy başlarında unutulmaya yüz tutmuştur.Tekrar hayat bulması,ebru sanatına 'çiçekli ebru' yu geliştiren Necmeddin Okyay sayesinde olmuştur.Okyay'dan sonraki ebru ustalarından biri ise Mustafa Düzgünman'dır.
Ebru sanatının 9. ve 10. yüzyıla kadar uzandığı söylenmektedir. Kağıdın tarih sahnesine girmesiyle ebru sanatı gelişmiştir. Zaman içinde İngiltere ve Amerika'ya da yayılan ebru kağıdı, her ülkenin sanat anlayışına,yapısına,kültürüne göre bir başkalık gösterir. Bilinen en eski ebru örneği 16. yüzyıla aittir.
Tüm bu bilgileri inceledikten sonra oluşturduğum tırnak süslemelerimi sizlere anlatmak isterim :
Öncelikle su doldurduğumuz küçük bir kaba,3-4 çeşit (sayılar-renkler tercihen değişebilir) ojemizi kendi fırçasından yavaşça damlatıyoruz.
Renkler üst üste suyun yüzeyinde kalacaktır,ve yavaş yavaş yüzeyde dağılmaya başlayacaktır.Dağıldıktan sonra,bir kürdan yardımıyla yüzeyde hafifçe estetik harfler çizerek (o,s gibi) şekillerimizi oluşturmaya başlıyoruz.
İçimize sinen görüntüyü yakaladığımızda,kabın bir kenarından tırnağı dibe hafifçe daldırıyoruz.(Burada önemli olan,yüzeydeki şekli bozmadan tırnağı dibe indirebilmek.)
Daha sonra,şekildeki gibi yine yavaş bir hareketle desenleri tırnağın üstüne getirecek şekilde sudan çıkarıyoruz.
İşte,şekil tırnağınıza yapıştı bile! Parmağınıza bulaşan ojeleri ise nazik hareketlerle temizlediğinizde çıkan sonuç:
Umarım beğenmişsinizdir.Bir başka yazımda görüşmek üzere,sevgiyle kalın..
çok yaratıcı :)
YanıtlaSilüniversitedeyken, özellikle hazırlıkta, her gün üşenmeden ayrı renk oje sürerdim, ertesi gün giyeceğim kazağın rengine göre :)))
hey gidi..
şimdi el kreminden başka bişi kullanamıyorum o da mecburen :S
teşekkür ederim :)
Silaslında hafta sonu da olsa,arada bir değişik bişeyler denemek lazım diye düşünüyorum :)